GTM debug

Clock
Vreme čitanja:
6 min
Calendar
7.5.2024

Carinski dokumenti SAD i MRN. Šta su oni i zašto se koriste u tranzitu?

Jedinstveni administrativni dokument (SAD), koji se koristi u carinskim formalnostima, odnosi se na svu robu, bez obzira na vrstu ili poreklo. Posluživši vitalnu statističku ulogu, mora se podneti na odgovarajućem obliku i primenljivo je samo za robu koja se uvozi ili izvozi izvan Evropske unije. Sa EU uspostavljanjem zajedničkog carinskog područja, isporuke unutar zajednice uključuju manje formalnosti.

Carinski dokumenti SAD i MRN. Šta su oni i zašto se koriste u tranzitu?

Upoznati tužni oblik

Tužno, uvedeno Konvencijom o pojednostavljenju formalnosti u trgovini 20. maja 1987. godine, zamenio je šest drugih carinskih dokumenata. U početku je primenljivo u Evropskoj ekonomskoj zajednici, postalo je obavezno u Poljskoj od 11. aprila 1998. godine. Obrazac sadrži 8 kartica koje se koriste naizmenično na osnovu vrste postupka.

Gde da nabavite tužni oblik

Tužni oblik se može naći na veb stranici Ministarstva finansija pod "Carinom" - "Obrasci". Carinske deklaracije, bez obzira na postupak, sada su isključivo isključivo i elektronskim putem i potpisane sa sigurnim ključem za prenos podataka. Papirni oblici se sporadično koriste, uglavnom za pojedini uvoz. Važno je napomenuti da popunjavanje tužnog oblika nezavisno više nije moguće, jer carinske agencije sada postupaju sa procesom.

Pošaljite tužni dokument odgovarajućoj carinskoj kancelariji za izvoz. Kancelarija se određuje lokacijom pošiljatelja ili gde je roba bila upakovana ili napunjena za prevoz. Tužni dokument odražava carinsku deklaraciju za konačno odobrenje, izračunavanje carinskih carina i registracije obaveza PDV-a.

MRN (referentni broj pokreta) - Carinski dokument za kontrolu saobraćaja

MRN je jedinstveni kod za praćenje i kontrolu transportnih aktivnosti, koji služi kao potvrda robe koja ostavlja određenu zemlju. Štampano kao barkod, MRN dokument je priključen na TDT dokument koji prati transportnu robu, prateći prevoz od početka do kraja.

Komponente MRN dokumenta

Mrn dokument uključuje detalje kao što su izvoznik, primaoca i deklarantske informacije, vrste pripadnosti, tipa transporta, lokacije za utovar, informacije o pretovarivanju, sertifikacije nadležnih organa, detalje o kontroli i odredišnim organima i identifikacijom kontejnera.

Dobijanje MRN

Izdavanje MRN-a uključuje više koraka. Prvo Carinska kancelarija prima izvoznu carinsku deklaraciju, proverava ga i šalje je deklarantu. Nakon što je pozitivno pregledan, podnesak prihvata carinarnica, koja tada dodeljuje MRN. Podnosilac prijave prima potvrdu (IE-528), označava prihvatanje podnošenja i dodeljenog MRN-a. Broj je i evidentiran od strane izlaza ili ulazne carinske kancelarije u TIR Carnetu.

Praćenje MRN - uvođenje ECS sistema

MRN broj je od suštinskog značaja u postupku ECS, sistem zajednice olakšava razmjenu izvoznih deklaracija elektronskim putem među carinskim kancelarijama u Evropskoj uniji.

Digitalizacija podataka u međunarodnom prevozu

Digitalizujući podatke u međunarodnom prevozu, dodeljivanje određenog broja svakoj transportnoj aktivnosti, omogućava jednostavno praćenje. Koristite veb stranicu za praćenje izvoza MRN-a, zvaničnu platformu Evropskog saveta, prikupljanje podataka iz IT sistema pojedinih zemalja i pružanje informacija o tranzitu do zainteresovanih strana. Zbog njihovog obima (preko 3 miliona operacija mesečno), podaci se zadržavaju 100 dana pre brisanja.

Eurowag pomaže klijentima da se kreću ka carinskim propisima i još mnogo toga.

Kao lider industrije u rešenjima za upravljanje voznim parkom, Eurowag nudi sveobuhvatne usluge prilagođene vašim specifičnim potrebama. Od karata za gorivo do plaćanja na naplatu naplate PDV na telematičku rešenja, Eurowag pruža jedno-stop-radnju za sve vaše operativne zahteve. Pojednostavite upravljanje logistikom, smanjite administrativne terete i optimizirajte performanse svoje flote sa Eurowag inovativnim rešenjima. Kontaktirajte nas danas i saznajte zašto smo najbolji kopilot za prevozne kompanije širom Evrope.