GTM debug

Clock
Vreme čitanja:
6 min
Calendar
17.5.2023
Vohanka
Ing. Ladislav Luka, Fuel expert

Dnevnica za vozače kamiona u 2023

Realnost vožnje kamiona je da ćete neizbežno potrošiti novac dok poslovno putujete, posebno ako prelazite na velike udaljenosti. Kao rezultat toga, mnoge vlade su uvele sisteme dnevnica da vode vozače kroz proces nadoknade troškova.

Dnevnica za vozače kamiona u 2023

Pretpostavimo da tražite posao kao vozač kamiona. U ovom slučaju, možda ste naišli na nekoliko kompanija koje nude mogućnosti za dnevnice i možda će vam trebati pojašnjenje o tome šta to znači i da li vam koristi.

Ovaj članak će govoriti o svemu što treba da znate o sistemu dnevnica u mnogim evropskim zemljama, kao i na nekim drugim mestima širom sveta.

Šta znači dnevnica (doplata za obrok)?

Dnevnica bukvalno znači „po danu“ i obično se odnosi na naknadu za obrok koji poslodavci daju svojim radnicima za dnevne troškove dok su na službenim putovanjima. Jedan od značajnih aspekata vozača kamiona je to što ste često odsutni od kuće. Kao takav, morate kupiti sve svoje obroke dok putujete. Da bi pomogle u nastalim troškovima, mnoge kompanije obezbeđuju ovu naknadu za obrok svojim zaposlenima kako bi započeli.

Isplata dnevnice može pokriti većinu vaših troškova. Na primer, plaća vam troškove obroka, smeštaja i odeće u zavisnosti od toga šta je prihvatljivo od vašeg poslodavca. Većina firmi ima različite politike dnevnica. Neki uključuju sve troškove, dok drugi obezbeđuju samo obroke i smeštaj.

Kako dnevnica funkcioniše za kamionski posao?

Isplata dnevnica se razlikuje od svake kompanije. Neki radije plaćaju svojim radnicima kada putuju, dok drugi više vole da im nadoknade troškove kada se vrate. Pošto je dizajniran da pokrije troškove dok ste u poslu, dnevnice su neoporezive. Međutim, potrošnja u okviru dozvoljenog iznosa je važna jer vaša kompanija obezbeđuje samo dodatna plaćanja u okviru dozvoljene stope.

Kako se vozači kamiona kvalifikuju za odbitak dnevnica?

Morate ispuniti sledeće uslove da biste imali pravo na standardni odbitak obroka na porez.

  • Mora da radite u transportnoj industriji, a vaš posao mora da vas drži daleko od kuće nekoliko sati ili dana u isto vreme.
  • Vaš posao mora da zahteva da tražite smeštaj dok ste na dužnosti.

Dnevnica u Ujedinjenom Kraljevstvu

Dnevnica u UK se takođe odnosi na iznos koji se daje zaposlenom da pokrije ili povrati sve poslovne troškove. Međutim, HMRC (HM prihod i carina) to naziva „plaćanjem po skali“. Oni takođe imaju maksimalne iznose za dnevnice, koji se razlikuju u zavisnosti od toga da li putujete unutar zemlje ili u inostranstvo. Ako premašite HMRC ograničenja, vaša dnevnica će biti podložna porezu, tako da je ključno razumeti ove stope i politiku određene kompanije prema njima pre nego što prihvatite posao.

Dnevnice za vozače kamiona u Ujedinjenom Kraljevstvu

Ovaj odeljak prikazuje stope HMRC-a za obroke za domaća putovanja.

Cijene dnevnica u inostranstvu

Stope naknade za obrok HMRC-a takođe se primenjuju na putovanja van zemlje. Iako postoje posebne naknade za putovanja unutar Ujedinjenog Kraljevstva, iznosi dnevnica se razlikuju od zemlje do zemlje. Međutim, pošto svaka zemlja koristi svoju valutu, kursevi u britanskim funtama će fluktuirati kao i devizni kursevi. Evo nekoliko primera obroka za vozače kamiona u različitim zemljama.

Sjedinjene Američke Države

Možete posetiti GOV.UK ako želite da vidite kompletnu listu međunarodnih dnevnica.

Dnevnice u Češkoj Republici

Stope dnevnica u CZ utvrđuje Ministarstvo za rad i socijalna pitanja. Prema Zakonu o radu, zaposleni mora da ima sledeću naknadu za obrok za svaki dan na službenom putu.

Neophodno je znati da je došlo do povećanja ograničenja za obroke. Dakle, maksimalni iznos za dnevnicu zaposlenog u 2023. iznosi 107,10 CZK.

Dnevnice za obroke u inostranstvu?

Povećane su i dnevnice za zemlje poput Poljske, Švedske i Danske. Međutim, povećan je samo za 5 evra u odnosu na prethodne stope.

Dnevnice u Poljskoj

Maksimalne naknade za obroke za domaća putovanja u Poljskoj definisane su Uredbom ministra rada i socijalne politike. Grafikon ispod pokazuje šta je zakonom odobreno u zemlji.

Stope naknade za obrok u inostranstvu

Maksimalne stope za službena putovanja van Poljske definisane su Uredbom ministra rada i socijalne politike i razlikuju se u zavisnosti od zemlje.

Odbici

Ukoliko poslodavac obezbedi obroke za vozača kamiona tokom putovanja ili su obezbeđeni besplatno, naknada treba da se umanji za sledeće:

Dnevnice u Danskoj

Ispod su maksimalne neoporezive dnevnice za službena putovanja u Danskoj. Možete posetiti veb lokaciju Danske carinske i poreske uprave da saznate više o ovim stopama.

Cene za poslovna putovanja u inostranstvo

Prema Danskoj carinskoj i poreskoj upravi, maksimalne neoporezive dnevnice za putovanja u inostranstvo su iste kao i za domaća putovanja. Međutim, neke zemlje imaju druge stope za hranu, uključujući sledeće:

Dnevnice u Nemačkoj

Zaposleni u Nemačkoj imaju ista prava na dnevnicu kao i oni u bilo kojoj drugoj zemlji, ali to reguliše Savezno ministarstvo finansija. Prema zakonu, za domaća i inostrana putovanja u Nemačku su dozvoljena samo dva obroka (mali i veliki obrok). A zasnivaju se na sledećem:

Dodatak za mali obrok: Ova stopa je za poslovna putovanja koja traju duže od osam sati, ali kraće od 24 sata. U 2023. godini ova naknada iznosi 14 € za putovanja unutar Nemačke.

Dodatak za veliki obrok: Ovo je za putovanja koja traju duže od 24 sata i primenjuje se svakodnevno. U 2023. godini, veliki obrok je 28 evra za putovanja unutar Nemačke.

Imajte na umu da se putovanja koja traju ispod 8 sati u 24 sata ne odnose na dnevnice.

Pravilo 3 meseca

Dnevnice su neoporezive naknade samo ako se koriste za tri meseca neprekidnog službenog putovanja. Nakon tri meseca, oni se smatraju oporezivim prihodima u Nemačkoj.

Dnevnice za putovanja u zemlji i inostranstvu

Prvi put posle toliko godina, u januaru 2021. godine su se blago promenile stope dnevnica, a najavljeno je da će se primenjivati i na stope za 2023. godinu. Ispod su dnevnice za domaća i inostrana putovanja.

Za domaća putovanja

Za inostrana putovanja (kompletnu listu možete pogledati ovde)

Koje su prednosti i nedostaci dnevnice za vozače kamiona?

Dnevnice su postale prioritet za vozače kamiona zbog brojnih pogodnosti. Međutim, on takođe ima neke nedostatke, o kojima ćemo govoriti u ovom odeljku.

Pros

  • To je 100% oslobođeno poreza.
  • Nudi trenutno plaćanje.
  • Smanjuje vaš godišnji prihod; međutim, ovo može pozitivno uticati na vaše šanse da dobijete javnu pomoć ili niže stope osiguranja.

Cons

  • Dnevnica smanjuje vaš godišnji prihod i može negativno uticati na vas u pogledu kredita i hipoteka.
  • To smanjuje vaše penzije.

Zašto mnoge kompanije za transport nude svojim vozačima dnevnice?

Dnevnica je među najpopularnijim politikama koje mnoge kompanije danas usvajaju. To je zato što pruža brojne beneficije i sredstva za kompenzaciju radnicima za rizikovanje života dok obavljaju svoje dužnosti. Hajde da pogledamo prednosti isplate dnevnica za transportne kompanije.

  • To ih tera da svojim vozačima plaćaju manje plate.
  • To smanjuje njihove poreske uplate vladi.

Koja su rešenja za probleme povezane sa transportom?

Cilj svakog transportnog posla je da olakša posao firmi i njenim zaposlenima. Kao rezultat toga, mnoge kompanije traže rešenja za svoje probleme kako bi bile od koristi svojoj organizaciji.

Na primer, preduzeće može imati problema da upravlja svojim putarinama i troškovima goriva. Međutim, Eurowag nudi različita rešenja prilagođena vašim potrebama. Imamo kartice za gorivo i naplatne kutije koje olakšavaju kontrolu vaših ukupnih troškova goriva i plaćanje putarine u više regiona. Možete posetiti našu veb stranicu da biste saznali više o našim proizvodima.

Konačna misao

Sada znate za mnoge prednosti i nedostatke dnevnice. Na kraju, sve se svodi na vaše specifične potrebe. Međutim, ako možete priuštiti da sami pokrijete svoje dnevne troškove, onda je obično preporučljivo da ne primate dnevnice.