GTM debug

Clock
Vreme čitanja:
6 min
Calendar
29.6.2023
Vohanka
Ing. Ladislav Luka, Fuel expert

Kako izbeći sindrom praznog kamiona

Efikasno upravljanje resursima je izuzetno važno za svaku transportnu kompaniju. Vreme, gorivo i radna snaga potrošeni na vučenje praznih prikolica nakon isporuke mogu ozbiljno uticati na mesečne izveštaje o troškovima i prihode kompanije.

Kako izbeći sindrom praznog kamiona

Pametne kompanije znaju da je izbegavanje nepotrebnih troškova ključ za povećanje profitabilnosti, rasta i uspeha. Ove kompanije traže načine da smanje otpad i poboljšaju ukupnu efikasnost. U nastavku ćemo razgovarati o uzrocima i rešenjima sindroma praznog kamiona sa ovim specifičnim ciljevima na umu.

Šta je sindrom praznog kamiona?

Sindrom praznog kamiona je termin koji se koristi da opiše uobičajenu situaciju u transportnoj industriji u kojoj vozila voznog parka rade bez ikakvog tereta ili tereta. Ova situacija se dešava kada kamion završi isporuku, ali nema povratni teret, ili kada kamion putuje do svoje sledeće lokacije za preuzimanje bez ikakvog tereta na brodu.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti sindromu praznog kamiona, kao i nekoliko razloga zbog kojih kompanije pronalaze načine da smanje njegove slučajeve. Prvo, hajde da istražimo standardne uzroke ovog problema.

Uobičajeni uzroci sindroma praznog kamiona

Kao što je gore pomenuto, sindrom praznog kamiona može biti rezultat mnogih okolnosti. Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih kompanije završavaju sa praznim kamionima na putu:

Ponuda i tražnja

Neravnoteža između veće potražnje za transportom tereta u određenim oblastima i manje potražnje u drugim može dovesti do toga da vozila voznog parka putuju prazna u jednom pravcu ili na velike udaljenosti da bi preuzela sledeći teret.

Neefikasno planiranje rute

Nedostatak efikasne optimizacije i planiranja ruta može dovesti do praznih prikolica na povratnim putovanjima i gubitka resursa flote. Nedostatak pravilnog rasporeda može dovesti do toga da kamioni putuju kući bez ikakvog tereta.

Loša koordinacija i komunikacija

Neefikasna komunikacija između svih karika u lancu snabdevanja može dovesti do propuštenih prilika i praznih kamiona. Bez odgovarajuće koordinacije, vozači završavaju na povratnim putovanjima bez tereta.

Sezonske varijacije/tržišni uslovi

Industrije kao što su poljoprivreda ili maloprodaja doživljavaju fluktuacije u potražnji u određenim periodima tokom godine. Tokom perioda male potražnje, kamioni mogu da se bore da pronađu povratni teret, što može dovesti do sindroma praznog kamiona

Prednosti za smanjenje sindroma praznog kamiona

Težina praznog kamiona je gubljenje prilika, resursa i goriva. Kao rezultat ovog rasipništva, prihodi kompanije, zadovoljstvo vozača i korisnička usluga trpe. Pravilno upravljanje lancem snabdevanja i transportna logistika mogu pomoći da se maksimizira efikasnost i poboljša profitabilnost.

Optimizacijom korišćenja postojeće flote, kompanije su u mogućnosti da ostvare veći prihod bez potrebe za dodatnim ulaganjima. Ovo omogućava preduzeću da bude konkurentnije i brže raste.

Međutim, prednosti efikasnog planiranja i korišćenja resursa prevazilaze krajnji rezultat vaše kompanije. Smanjenje sindroma praznog kamiona takođe ima pozitivan uticaj na životnu sredinu, jer potrošnja goriva proizvodi štetne emisije ugljenika. Štaviše, smanjenjem broja praznih kamiona na putevima može pomoći životnoj sredini minimiziranjem saobraćajnih gužvi, što takođe doprinosi emisiji gasova staklene bašte.

Sada kada smo objasnili uzroke sindroma praznog kamiona, kao i prednosti za smanjenje ovog problema, možemo da razgovaramo o načinima na koje vaša kompanija može da izbegne problem.

Saveti za izbegavanje sindroma praznog kamiona

Mnogi od ranije pomenutih uzroka sindroma praznog kamiona svode se na planiranje, koordinaciju i komunikaciju. Iako je možda teško kontrolisati fluktuacije u potražnji ili tržišnim uslovima, pametna kompanija može primeniti određene strategije koje mogu u velikoj meri smanjiti broj praznih vozila koja imaju na putu.

Korišćenje moćnog softvera za upravljanje voznim parkom je jedna takva strategija. Eurovag pruža onlajn platformu koja vam omogućava da sa lakoćom i praktičnošću upravljate svim vozilima u vašem voznom parku. Ova platforma pruža klijentima informacije o trenutnoj lokaciji vozila, praćenje potrošnje goriva, planiranje rute i detaljne izveštaje o putovanju. Ovi alati pomažu klijentima da optimizuju svoje operativne procese i minimiziraju prazne rute.

Drugi način na koji Eurovag pomaže svojim klijentima da izbegnu rasipanje i neefikasnost povezane sa sindromom praznog kamiona je bolje planiranje i optimizacija rute. Eurovag pruža alate koji uzimaju u obzir opterećenje vozila, saobraćajna ograničenja i druge faktore koji mogu izazvati neke od gore navedenih problema. Ovi alati pomažu vozačima i operaterima vozila da minimiziraju prazne rute i poboljšaju efikasnost svojih raspoloživih resursa.

Kontaktirajte nas danas da biste saznali kako Eurovag može pomoći vašem preduzeću da nastavi da se kreće na putu ka uspehu na duge staze.