GTM debug

Clock
Vreme čitanja:
6 min
Calendar
4.4.2024

Karte za prebrzu vožnju u Nemačkoj: Naučite pravila za izbegavanje kazni

Nemački saobraćajni zakon je poznat po relativno strogim propisima i visokim kaznama za vozače koji prekorače brzinu. Štaviše, poslednjih godina fini raspored u našem zapadnom susedu je izmenjen, što ga čini još strožijim. Ovo je važno za profesionalne vozače i transportne kompanije da budu svesni, s obzirom na ključnu ulogu Nemačke u evropskom drumskom saobraćaju i njen status ključne tranzitne zemlje.

Karte za prebrzu vožnju u Nemačkoj: Naučite pravila za izbegavanje kazni

Budite u toku sa propisima – istražite osnovne informacije o kaznama za prekoračenje brzine u Nemačkoj 2024. Pridružite nam se dok razgovaramo o nemačkim saobraćajnim zakonima.

Karte za prekoračenje brzine u Nemačkoj – koje su kazne za prekoračenje brzine?

U Nemačkoj, kao iu drugim zemljama, visina kazne zavisi od faktora kao što su prekoračena brzina, lokacija prekršaja i kategorija vozila. Pored velikih kazni, vozači koji prekorače ograničenje brzine mogu takođe da akumuliraju kaznene poene i da se suoče sa mogućnošću gubitka dozvole u ​​periodu od 30 dana do 3 meseca. Važno je da se suspenzija licence primenjuje samo u Nemačkoj.

Pogledajmo izbliza trenutni fini raspored u Nemačkoj.

Karte za prekoračenje brzine na autoputu – Propisi i novčane kazne

Nemačka je jedna od zemalja u kojoj u principu ne postoji ograničenje brzine na autoputevima za vozila do 3,5 tone dozvoljene ukupne mase. Iako se vozačima savetuje da ne prelaze 130 km/h, to ostaje pre preporuka nego obaveza.

Međutim, za teška vozila važe drugačija pravila. Prema propisima o nemačkim autoputevima, najveća dozvoljena brzina za kamione je 80 km/h. U nekim slučajevima, kao što je vožnja konvoja, ova brzina se može smanjiti na 60 km/h. Za brze puteve, vozila ukupne mase do 3,5 tone mogu da se kreću brzinom do 100 km/h, dok su teža vozila ograničena na 60 km/h.

U nerazvijenim područjima, kazne za kamione u Nemačkoj kreću se od 30 evra do neverovatnih 700 evra. Kako izgleda fini raspored u 2024?

  • Prekoračenje do 10 km/h – 58,50 evra.
  • 11 do 15 km/h – 78,50 evra.
  • 16 do 20 km/h – 168,50 evra, 1 kazneni poen.
  • 21 do 25 km/h – 178,50 evra, 1 kazneni poen.
  • 26 do 30 km/h – 203,50 evra, 1 kazneni poen, moguća zabrana vožnje od 1 meseca*.
  • 31 do 40 km/h – 283,50 evra, 2 kaznena boda, 1 mesec zabrane vožnje.
  • 41 do 50 km/h – 480 evra, 2 kaznena boda, 1 mesec zabrane vožnje.
  • 51 do 60 km/h – 600 evra, 2 kaznena boda, 2 meseca zabrane vožnje.
  • Preko 60 km/h – 700 evra, 2 kaznena boda, 3 meseca zabrane vožnje.

* Zabrana vožnje obično važi samo ako prekoračite ograničenje brzine za 26 km/h ili više dva puta u toku godine.

Kako proveriti kazne za prebrzu vožnju u Nemačkoj i izbeći dodatne troškove?

Za evropske putne službe, pravni osnov za razmenu neophodnih podataka o vozačima koji su prekršili saobraćajna pravila je Direktiva Evropskog parlamenta i Saveta (EU) 2015/413 od 11. marta 2015. godine o olakšavanju prekogranične razmene informacija o saobraćajnim prekršajima u vezi sa bezbednošću na putevima.

Razmena informacija se odvija preko namenskog evropskog sistema za razmenu saobraćajnih informacija (EUCARIS). Sistem omogućava identifikaciju vozila i proveru validnosti dokumenata. Koristeći EUCARIS, službe za puteve mogu lako i brzo da prenose informacije o počinjenim prekršajima, čime efikasnije sprovode kazne.

Kako proveriti neplaćene karte iz Nemačke?

  • Proverite svoju poštu: Ako ste dobili kartu u Nemačkoj ili drugoj evropskoj zemlji, treba je poslati na adresu koju ste naveli prilikom registracije vozila. Pismo (prevedeno) će sadržati informacije o pravnom osnovu i kazni izrečenoj za prekršaj. Dobićete i upitnik za eventualnu žalbu na izrečenu kaznu.
  • Kontaktirajte organ koji je izdao: U slučaju nedoumica ili pitanja, preporučljivo je da se direktno obratite licu koje je izdalo saobraćajnu kartu. Ako kartu dobijete u Nemačkoj, važno je da je podmirite u navedenom roku, bez obzira na izrečenu kaznu. Na ovaj način možete izbeći dodatne troškove, kao što su naknade za kašnjenje u plaćanju.

Ako dobijete kartu u Nemačkoj, važno je da je podmirite u navedenom roku, bez obzira na izrečenu kaznu. Na ovaj način možete izbeći dodatne troškove, kao što su naknade za kašnjenje u plaćanju.

Eurowag pomaže kamiondžijama da uvežbaju bolje vozačke navike

Identifikovanje i ispravljanje problematičnog ponašanja u vožnji je najbolji način za sprečavanje budućih kazni i kazni za vozače komercijalnih kamiona. Praćenjem stilova vožnje i pružanjem podataka i analiza, kompanije za transport pronalaze načine da povećaju bezbednost i smanje nepotrebne troškove. A pametne kompanije za transport znaju da Eurowag ima najbolje dostupne alate za upravljanje voznim parkom.

Naš moćni softver za telematiku može vam pružiti dragocene podatke i analizu celokupnog poslovanja. Identifikujte mogućnosti za uštedu na osnovu uvida u vaše vozače i vozila u voznom parku. Povećajte bezbednost svojih vozača smanjenjem nebezbednih navika u vožnji i nagradite vozače za njihovo poboljšanje. Kontaktirajte nas danas da biste saznali kako možemo pomoći vašem poslovanju da napreduje širom Evrope.