GTM debug

Clock
Vreme čitanja:
6 min
Calendar
11.3.2024

Koliko evro paleta može da se utovari u kamion?

Evro palete su ključni deo opreme u skladištima, kamionskim prikolicama i pomorskim kontejnerima. Ove drvene platforme se koriste za bezbedan transport i skladištenje tereta i pogodne su za transport robe različitih težina i oblika. Iako postoji mnogo vrsta paleta, najčešće korišćeni tip u Evropi je evro paleta. Pored visoke izdržljivosti, značajna prednost evro paleta je njihova standardizacija. Standardizovanje parametara kao što su težina, visina i nosivost u velikoj meri pojednostavljuje izvršenje transportnih naloga.

Koliko evro paleta može da se utovari u kamion?

Koliko paleta stane na kamion, koje su njihove dimenzije, šta je paletizacija i kako efikasno rasporediti palete u kamion, saznajte u ovom članku.

Šta je paletizacija?

Paletizacija je logističko rešenje koje značajno poboljšava efikasnost transporta. Ovaj proces podrazumeva raspoređivanje tereta na paletama na precizno definisan način, olakšavajući kretanje i kasnije otpremu robe uz obezbeđivanje maksimalne bezbednosti u svakoj fazi ispunjenja narudžbine. Paletizacija je zadatak koji se ponavlja, pa je u velikoj meri automatizovan da bi se ubrzao i poboljšao ceo proces. U tu svrhu se najčešće koriste specijalne mašine koje se nazivaju paletizatori, koji efikasno grupišu teret na palete prema unapred određenom redosledu.

Prednosti paletizacije su visoka efikasnost, brži utovar i istovar robe i bolje korišćenje raspoloživog prostora.

Koje su vrste paleta?

Ovo je uobičajeno pitanje za one koji žele da efikasnije planiraju transport i pitaju se koliko paleta stane na kamionsku prikolicu. Evro palete su najpopularniji tip, ali ne i jedini. Druge vrste uključuju industrijske palete, kao i plastične i metalne palete. Međutim, drvo je nesumnjivo najčešći materijal za palete. Među drvenim paletama mogu se identifikovati sledeće vrste:

  • Otvoren, četvorosmerni ulaz – najpopularniji u EU.
  • Zatvoren, četvorosmerni ulaz - najpopularniji u Velikoj Britaniji.
  • Stringer palete, dvosmerni ulaz, zatvoren na dnu – Severna Amerika, Azija.
  • Palete za nosače, dvosmerni ulaz – Severna Amerika, Azija, Afrika.

Kako možete brzo utvrditi da određene palete ispunjavaju evropske standarde? To je naznačeno odgovarajućim oznakama – zaštitni znak EUR (na desnom nosiocu) i EPAL (levi nosilac). Paleta takođe treba da sadrži podatke o proizvodnji (broj dozvole, godina, mesec) i zemlju porekla drveta.

Koje su dimenzije paleta?

Dimenzije su faktor koji određuje koliko paleta stane na kamion. Kao što je pomenuto, evro palete su standardizovane, a sve građevinske smernice su striktno definisane. Zahtevi se mogu naći u UIC 435 kodu (nosivost, kvalitet elemenata, dimenzije, načini montaže), kao i u standardu UNE-EN 13698-1. Prema njima, evro paleta treba da se sastoji od 11 dasaka, 9 blokova i 78 eksera.

Standardna evro paleta ima dimenzije 1200 k 800 mm. Ova veličina je višestruka od dimenzija transportnih kontejnera, što olakšava efikasno korišćenje prostora. Prema gore navedenim propisima, paleta treba da ima visinu od 144 mm i težinu od oko 25 kg. Drvene palete sa ovim svojstvima omogućavaju visoku nosivost (statičko opterećenje do 4000 kg i dinamičko između 1000 i 1500 kg), obezbeđujući bezbedan transport robe.

Dimenzije vozila su takođe važne

Standardna kamionska prikolica je duga oko 13,6 m, visoka 2,45 m, nosivosti je 24 tone, što omogućava transport robe na 33 palete. Maksimalna nosivost je još jedan faktor pri određivanju koliko paleta može da se utovari na kamion.

Kako ovo pitanje izgleda u slučaju drugih vrsta paleta? Na primer, koliko industrijskih paleta stane na kamion? Veće su od evro paleta, obično veličine 1200 mm k 1000 mm, pa se može proceniti da stane oko 25 paleta sa robom. Važno je napomenuti da sve zavisi od dimenzija konkretne prikolice.

Kako planirati i izračunati raspored paleta u kamionu?

Tokom faze planiranja, važno je pravilno obezbediti teret – trebalo bi da bude ravnomerno raspoređen na osnovu težine, a ne samo zapremine palete. Težina treba da bude proporcionalno raspoređena na svaku stranu prikolice. Ovo je ključno, jer greške ovde mogu dovesti do prevelikog pritiska na pojedinačne osovine vozila, što dovodi do oštećenja i povećane potrošnje goriva. Međutim, potencijalni kvarovi nisu jedina briga, jer zakon predviđa visoke kazne za preopterećenje osovine ili preopterećenje vozila tokom transporta.

Proračuni koliko evro paleta stane na kamion mogu biti potpomognuti simulatorima i kalkulatorima rasporeda paleta. Ovi proračuni se takođe mogu uraditi nezavisno. Neophodno je uzeti u obzir takozvani merač utovara (LDM), koji je prostor koji je ekvivalentan širini prikolice i dužini jednog metra. 1 LDM je 2,4 m², dok je jedna evro paleta približno 0,4 LDM.

Eurowag vam može pomoći da isporučite!

Logistika i transport zahtevaju efikasno i precizno korišćenje svih resursa koje kompanija ima na raspolaganju u cilju povećanja profitabilnosti i izbegavanja rasipanja. Razumevanjem informacija predstavljenih u ovom članku, možete odabrati najbolje vozilo za teret, optimizovati rute da biste ostali u skladu sa ograničenjima bilo koje veličine i težine, pa čak i povećati efikasnost goriva.

I dalje vam je potrebna pomoć sa rešenjima za upravljanje voznim parkom? Eurowag može pomoći. Naš moćni telemetrijski softver sa skupom alata može pružiti vredan uvid u sve, od ponašanja vozača do potrošnje goriva, pa čak i analize podataka o teretu. Kombinujte ovo sa našim planerom ruta kako biste lakše izabrali najbolje puteve i vreme za putovanje i možete maksimalno iskoristiti svaki kamion u svom voznom parku. Kontaktirajte nas danas da biste saznali zašto je Eurowag najbolji partner za transportne i logističke kompanije širom Evrope.