GTM debug

Clock
Vreme čitanja:
6 min
Calendar
18.5.2023
Vohanka
Ing. Ladislav Luka, Fuel expert

Nove putarine za kamione u Evropi od 2023

Evropa, poznata po efikasnoj putnoj infrastrukturi i širokoj mreži autoputeva, doživela je neke značajne promene u vidu novih naplata putarine za kamione 2023. Ove promene imaju za cilj da reše različite probleme, uključujući pitanja životne sredine, troškove održavanja infrastrukture i fer konkurenciju među transportnim operaterima. U ovom članku ćemo se pozabaviti detaljima novih naplata putarine za kamione u Evropi, naglašavajući ključne promene i šta možete očekivati u budućnosti na osnovu trenutnih trendova.

Nove putarine za kamione u Evropi od 2023

Uvođenje putarine i cena

Putna infrastruktura u Evropi zahteva značajna ulaganja u izgradnju, održavanje i popravke. Naknade za putarinu su jedan od načina da se ostvari prihod za pokrivanje ovih troškova i da se osigura da su putevi dobro održavani i bezbedni za korišćenje. Ove putarine, ili naknade koje se naplaćuju kamionima za korišćenje određenih puteva ili autoputeva, obično se zasnivaju na faktorima kao što su pređena udaljenost, težina vozila i emisije izduvnih gasova. Naknade za putarinu se takođe mogu koristiti za rešavanje ekoloških problema podsticanjem korišćenja ekološkijih vozila ili alternativnih načina prevoza.

Istorija i koliko često cene rastu

Istorija naplate putarine u Evropi obuhvata nekoliko decenija, sa različitim trendovima i obrascima u različitim zemljama i regionima. Na stope putarine obično utiče niz faktora, uključujući troškove putne infrastrukture, troškove održavanja, uticaje na životnu sredinu i ekonomska razmatranja. Tokom godina, cene putarine su se menjale kao odgovor na ove faktore i rastuće potrebe industrije drumskog saobraćaja.

Jedan značajan aspekt cena putarine u Evropi je učestalost povećanja stopa putarine. Stope putarine nisu statične i mogu se vremenom prilagođavati. Učestalost povećanja stopa putarine varira u zavisnosti od zemlje i regiona, pri čemu neke zemlje sprovode promene godišnje, dok druge to rade periodično na osnovu ekonomskih ili infrastrukturnih potreba.

Na primer, neke zemlje mogu da prilagođavaju stope putarine na osnovu inflacije, rastućih troškova održavanja ili ulaganja u poboljšanja putne infrastrukture. Ova prilagođavanja se obično vrše kako bi se osiguralo da cene putarine budu u skladu sa promenljivim ekonomskim okruženjem i troškovima povezanim sa održavanjem i razvojem puteva.

Kategorije naknada za kamione

Putarine za kamione u Evropi se generalno klasifikuju prema nekoliko kriterijuma, kao što su težina vozila, broj osovina, pređeni put i klasa emisije. Struktura cena može varirati od zemlje do zemlje, a čak i unutar iste zemlje mogu postojati varijacije u zavisnosti od putne mreže.

U Nemačkoj, na primer, putarina se primenjuje za kamione veće od 7,5 tona. Da bi se dalje odredio iznos putarine, kamioni se zatim kategorišu na osnovu broja osovina, klase emisije i ukupne težine. Broj kilometara koji se naplaćuju se beleži pomoću OBU-a kompanije TollCollect, a naknada po kilometru se kreće od 0,081 evra do 0,218 evra.

U Francuskoj je putarina obavezna za kamione mase veće od 3,5 tone. Ovi kamioni moraju da koriste ugrađenu jedinicu koja je u skladu sa francuskim TIS PL sistemom za besprekorno plaćanje putarine. Naknade za putarinu u Francuskoj su kategorisane na osnovu ukupne visine kamiona, bruto težine i broja osovina.

U Austriji svaki autoput i brzi put se naplaćuje. Za vožnju ovim putevima potrebno je da kupite GO kutiju od GO Maut koja beleži broj pređenih kilometara koji podležu naplati putarine. Ostali faktori koji utiču na stopu putarine uključuju broj osovina i klasu emisije vozila.

U Belgiji, putna mreža je podeljena na tri regiona: Flandrija, koja obuhvata briselski autoput, centar grada Brisela i Valonija. Svaki od ovih regiona utvrđuje sopstvene putne takse i naknade. Putarina koja se plaća po kilometru u svim oblastima određena je dozvoljenom ukupnom težinom (počev od 3,5 tone) i odgovarajućom klasom emisije. Ukupan iznos putarine se stoga određuje brojem pređenih kilometara, koji se beleži pomoću Viapass ugrađene jedinice. Putarine na autoputu variraju neznatno i kreću se od 0,076 evra do 0,206 evra po kilometru, u zavisnosti od kategorije vozila.

Naknade na putevima sa naplatom putarine u Italiji se obračunavaju na osnovu pređenog puta i broja osovina na kamionu. Jedan od načina plaćanja putarine u Italiji je korišćenje Telepass.

Promene u raznim zemljama

Cene putarine u evropskim zemljama su podložne promenama tokom vremena zbog različitih faktora kao što su inflacija, poboljšanja infrastrukture i vladine politike. Pogledajmo nedavnu promenu cena putarine za neke evropske zemlje.

  • Češka: Češka cena putarine za kamione u 2023. je trenutno postavljena na približno 14 centi po kilometru, koja varira u zavisnosti od broja osovina i klase zagađivača vozila.
  • Slovačka: Od 2023. godine, cena putarine za vozila teža od 3,5 tone u Slovačkoj je 10 evra za period važenja od 10 dana, 17 evra za mesec dana i 60 evra godišnje.
  • Poljska: Ministar za infrastrukturu najavio je promene u elektronskim cenama putarine za teška vozila u Poljskoj, koje će stupiti na snagu od 1. januara 2023. Prilagođavanja zavise od faktora kao što su emisija izduvnih gasova, tip puta i težina vozila, u rasponu od 3 do 8 groša po kilometru. Ove promene imaju za cilj da obezbede održivo finansiranje putne infrastrukture i smanje uticaj teških vozila na životnu sredinu.
  • Nemačka: Nemačka vlada je 1. januara 2023. izmenila savezni zakon o naplati putarine za magistralne puteve kako bi promenila stope putarine. Promene su diferencirale stope putarine na osnovu težine i klase osovina, pri čemu su eksterni troškovi imali veću težinu. Povećanje putarine će biti posebno veliko za starija vozila u emisijskim razredima Euro V i ranije. Povećanje putarine će biti niže za teretna vozila sa višim klasama emisije, uz povećanje od samo 3,8% za kamion Euro VI od 18 tona. Međutim, operateri kamiona klase Euro V suočiće se sa prosečnim povećanjem naplate putarine od 27,5%.
  • Austrija: Prema Centralnom udruženju za špediciju i logistiku (ZV), austrijske cene putarine za EURO VI klasu putarine su povećane za 4% za 2023. godinu, dok su cene putarine za ostale klase povećane od 2,29% do 2,8%. Ovo povećanje je uticalo na stope nekoliko autoputeva i mostova. Možete kliknuti ovde da vidite kompletan grafikon sa informacijama.
  • Mađarska: Cene putarine za kamione težine preko 3,5 tone u Mađarskoj su trenutno postavljene na 5500Ft za period važenja od 10 dana, 8900Ft za jedan mesec i 49190Ft za godinu dana.
  • Rumunija: Cene putarine za vozila preko 3,5 tone u Rumuniji su trenutno postavljene na 6 evra za period važenja od 7 dana, 16 evra za 30 dana, 36 evra za 90 dana i 96 evra za period od godinu dana.
  • Francuska: Od 1. februara 2023. cene putarine u Francuskoj su porasle u proseku za 4,75% nakon što su pregledane na osnovu formule vezane za stopu inflacije u zemlji. Međutim, električna vozila su izuzeta od ovog povećanja, a njihovi vlasnici mogu ostvariti popust od 5% na određene putne mreže tokom cele godine. Pored toga, popust za redovna povratna putovanja povećan je sa 30% na 40%, što znači da će i redovni vozači imati koristi od ove promene.
  • Španija: U januaru 2023. španska vlada je odobrila povećanje putarine u Španiji za 4%, što je znatno niže od povećanja od 8 ili 9% koje su zahtevale kompanije koje vode ove operacije. Ukupno 11 puteva sa naplatom putarine u Španiji će sprovesti povećanje cena, a iako Ministarstvo saobraćaja još nije ažuriralo cene, operateri naplatnih kućica počeli su da objavljuju svoje revidirane cene.
  • Belgija (Regija Valonija): Od nedelje, 1. januara 2023. godine, u Valoniji se primenjuju nove tarife za kilometražu. Ovo je bilo prilagođavanje indeksa i uticalo je na sva belgijska i strana teška teretna vozila (HGV) sa bruto težinom vozila (BVV) većom od 3,5 tone i vučna vozila poluprikolice kategorije N1 sa oznakom karoserije BC. 1. januara nisu dodavani putevi sa naplatom putarine. Tarife za kilometražu u Flandriji i Briselu indeksirane su 1. jula. Štaviše, tunel Lifkenshok u Belgiji će sledeće godine imati nove cene putarine, sa rasponom promene tarifa između 12,4% i 18,6% za pojedinačne tarife.
  • Most Øresund: Stope putarine za most Øresund, koji povezuje Dansku i Švedsku, biće prilagođene. Posetite ovu veb stranicu za više informacija o cenama.
  • Bugarska: Stope putarine u Bugarskoj su takođe prilagođene od 1. jula 2022. Možete pregledati ovu veb stranicu da biste saznali više.
  • Tunel Mont-Blanc i Frejus: Stope putarine za tunele Mon-Blanc i Frejus  , koji povezuje Francusku i Italiju, takođe su prilagođene. Kliknite na vezu za više informacija o cenama putarine za tunel Mont-Blanc. Link za informacije o tunelu Frejus biće ažuriran čim budu objavljene nove cene.
  • Rovinijete: Na kraju, cene putarine u Rovinijetu, Rumunija, biće prilagođene 2023. Kliknite ovde za više informacija.

Ako želite da budete u toku sa cenama putarine ili drugim vrednim vestima, obavezno proverite portal za klijente i e-poštu.

Šta očekivati u budućnosti

Cene putarine će se verovatno i dalje suočavati sa pritiscima na povećanje zbog povećanja troškova održavanja postojeće infrastrukture, rastuće potražnje za razvojem nove infrastrukture i inflatornih pritisaka na operativne troškove. Pored toga, zabrinutost za životnu sredinu i ciljevi smanjenja emisija takođe mogu uticati na cene putarine, sa potencijalnim podsticajima ili kaznama (kao što je već bilo u Francuskoj ove godine) na osnovu nivoa emisija iz vozila.

Jedna značajna promena vredna pomena je postepeno ukidanje sadašnjeg sistema naplate putarine kojim upravlja SkiToll u Slovačkoj, a koji bi trebalo da bude okončan do juna 2023. Sa napretkom tehnologije, sistemi za naplatu putarine postaju sve sofisticiraniji i mogu da uvedu dinamičke modele cena zasnovane na faktorima kao što su zagušenje, doba dana i tip vozila. Ovo može dovesti do varijabilnije cene putarine na osnovu uslova u realnom vremenu, što bi moglo da utiče na budžetiranje i operativne strategije transportnih kompanija.

Kako Eurowag može pomoći

Eurowag je vodeći provajder rešenja za naplatu putarine i upravljanje voznim parkom u Evropi. Nudimo različite usluge kako bismo pomogli našim klijentima da efikasno upravljaju svojim plaćanjem putarine i uštede novac. Pružamo jednu naplatnu kutiju koja pokriva više zemalja, omogućavajući našim klijentima da izbegnu probleme sa više sistema naplate putarine i faktura. Ovo im štedi vreme i može pomoći u smanjenju administrativnih troškova. Naša naplatna kutija radi u više od 23 evropske zemlje i omogućava klijentima da plaćaju putarinu onlajn bez zaustavljanja na naplatnim kućicama.

Eurowag takođe nudi usluge povraćaja PDV-a za putarinu, što može pomoći transportnim kompanijama da uštede novac na porezima. Nudimo karticu za gorivo kojom se plaćaju putarina, kao i gorivo i drugi troškovi. Naša kartica za gorivo nudi našim klijentima popuste na cene goriva i omogućava im da lako upravljaju svojim troškovima.

Takođe nudimo sveobuhvatan sistem upravljanja voznim parkom koji omogućava klijentima da prate svoja vozila u realnom vremenu, prate potrošnju goriva i optimizuju rute radi smanjenja troškova. Naš sistem takođe omogućava klijentima da primaju obaveštenja o cenama putarine i drugim troškovima, obezbeđujući da nikada ne propuste uplatu ili da se suoče sa kaznama za kašnjenje u plaćanju.