GTM debug

Clock
Vreme čitanja:
6 min
Calendar
26.4.2023
Vohanka
Ing. Ladislav Luka, Fuel expert

Poređenje kartica za gorivo - Odabir najbolje kartice za gorivo za vaše poslovne potrebe

Bez obzira na veličinu vašeg poslovanja, održavanje troškova što je moguće niže je ključ uspeha. Posebno za transportne kompanije (ali i za bilo koje poslovanje koje koristi vozila), upravljanje troškovima goriva je jedan od najvažnijih načina za smanjenje potrošnje. Kartice za benzin za kompanije mogu pomoći u uštedi novca ne samo na gorivu za flote, već i na administrativnim budžetima i drugim neophodnim uslugama. Ovaj članak će govoriti o različitim vrstama dobavljača kartica za gorivo, prednostima koje svaki može da ponudi i važnosti odabira najbolje kartice za gorivo koja odgovara potrebama vašeg poslovanja.

Poređenje kartica za gorivo - Odabir najbolje kartice za gorivo za vaše poslovne potrebe

Kratak uvod u kartice za gorivo

Kartice za gorivo, koje se ponekad nazivaju i kartice za gorivo, postale su dragoceno sredstvo za bilo koji posao baziran na floti zbog pogodnosti i uštede koje pružaju. Ove kartice funkcionišu slično kao i kreditne kartice, omogućavajući vlasnicima da obavljaju transakcije bez gotovine za određene vrste troškova (obično za gorivo, ali i druge kupovine po odobrenju). Međutim, ove benzinske kartice mogu pružiti jasne prednosti transportnim kompanijama u odnosu na tradicionalne kreditne kartice jer su pogodnosti koje se nude često fokusirane na vozila. Dok kreditna kartica za putovanja može ponuditi pogodnosti kao što su milje za česte letove, kartice za gorivo obično daju popuste na stvari kao što su čišćenje vozila, usluge popravke i, naravno, cene goriva.

Dve osnovne vrste benzinskih kartica su brendirane kartice za gorivo i univerzalne kartice za gorivo. Brendirane kartice, kao što naziv govori, izdaje određena marka goriva ili benzinske stanice. S druge strane, benzinske kartice trećih strana izdaju provajderi usluga koji su u mogućnosti da iskoriste ugovore sa više benzinskih stanica kako bi stvorili mreže prihvata u određenom geografskom regionu. Svaka vrsta kartice za gorivo ima svoje prednosti i slabosti, o čemu će biti reči u ovom članku.

Najvažnija kartica u vašem novčaniku

Svaka kompanija koja se oslanja na sopstveni vozni park za svakodnevne operacije može da vidi vrednost koju pružaju smanjeni troškovi dopune goriva i popusti na usluge vezane za vozila. Ali u zavisnosti od specifičnih potreba poslovanja, kartice za gorivo mogu ponuditi prednosti koje možda nisu tako očigledne na prvi pogled.

Za veliku logističku ili transportnu kompaniju sa više vozila, benzinske kartice su nezamenljive. Uštede na sniženom gorivu mogu biti prilično značajne kada se rasporede na desetine ili čak stotine kamiona i kombija. Usluge kartica za gorivo takođe omogućavaju kompanijama da bolje prate i kontrolišu troškove širom flote, lako prate potrošnju goriva u više vozila, planiraju efikasnije rute i eliminišu potrebu da vozači imaju gotovinu pri ruci (često u više valuta).

Dok se velike kompanije svakako suočavaju sa problemima u vezi sa praćenjem velikih količina računa, mala preduzeća sa manje vozila su proporcionalno još više opterećena administrativnim troškovima rada sa stotinama računa, jer obično ne zapošljavaju tim računovođa i poreskih savetnika koji bi pomogli u ispunjavanju svojih obaveza. Posedovanje kartice za gorivo kompanije koja prikazuje sve mesečne troškove praćene na jednoj fakturi može pomoći da se pojednostavi i ublaži veći deo ovog tereta.

Štaviše, neke kompanije možda nemaju raspoloživi kapital da se izbore sa neočekivanim skokom potrošnje tokom određenog perioda fakturisanja. Pripejd kartica za gorivo, koja stvara ograničenje mesečnih troškova, verovatno će biti najbolja kartica za gorivo za mala preduzeća poput ovih.

Bez obzira na veličinu vaše flote, kartice za gorivo mogu ponuditi veliku vrednost. Zatim ćemo dati poređenja između dve različite vrste kartica koje su dostupne, kako bismo vam pomogli da odlučite koja kartica za gorivo je najbolja za vaše poslovne potrebe.

Brendirane kartice

Brendirane kartice za gorivo izdaju određeni dobavljači goriva i mogu se koristiti samo na tim brendiranim benzinskim stanicama. Ne treba ih mešati sa karticama lojalnosti benzinskih stanica, koje obezbeđuju poene za korišćenje određene marke goriva, ali se ne mogu koristiti za kupovinu.

Evo liste pogodnosti koje brendirane kartice mogu ponuditi transportnim i transportnim kompanijama:

  • Uštede troškova – Kartice za gorivo generalno mogu pomoći kompanijama za transport da uštede novac na kupovini goriva kroz ponude s popustom, ali brendirane kartice za gorivo mogu takođe da obezbede programe nagrađivanja.
  • Prepoznavanje brenda – Brendirane kartice za gorivo nude mogućnost transportnim kompanijama da promovišu svoj brend i izgrade lojalnost kupaca.
  • Izgradnja odnosa – Brendirane kartice za gorivo nude mogućnost kompanijama za transport da izgrade odnose sa određenim dobavljačima goriva, što može dovesti do boljih cena, preferencijalnog tretmana i drugih pogodnosti tokom vremena.
  • Prilagođavanje – Brendirane kartice za gorivo mogu biti prilagođene potrebama transportne kompanije, sa karakteristikama i pogodnostima specifičnim za njihove poslovne ciljeve. Ovo uključuje stvari kao što su prilagođeni programi nagrađivanja, izveštavanje i funkcije kontrole.

Univerzalne kartice za gorivo od opštih dobavljača

Univerzalne (ili treće strane) kartice za gorivo izdaju nezavisni dobavljači kartica za gorivo koji omogućavaju kupcima mogućnost izbora između nekoliko različitih marki goriva i vrsta goriva. Ovi provajderi sklapaju ugovore sa određenim stanicama za dopunu goriva kako bi formirali mrežu prihvata u određenom području. Kompanija za kartice za gorivo izdaje kartice klijentima, kojima se mesečno obračunava nabavka goriva obavljena korišćenjem svake kartice na njihovom računu, kao i sve druge usluge koje pruža provajder.

Neke od prednosti koje univerzalna benzinska kartica može ponuditi uključuju:

  • Pristup široj mreži benzinskih stanica – Univerzalne kartice za gorivo daju floti kamiona pristup mnogo široj mreži benzinskih stanica, uključujući one iz više kompanija za gorivo. Ovo pruža ne samo veću pogodnost za vozače već i veće uštede, jer cene goriva mogu da variraju u zavisnosti od lokacije i marke goriva.
  • Veća fleksibilnost u pogledu vrsta goriva – Univerzalne kartice za gorivo nude veću fleksibilnost u pogledu toga koje vrste goriva se mogu kupiti. Vozači mogu da izaberu da dopune dizel ili benzin, a takođe mogu imati pristup alternativnim ili premium opcijama goriva u zavisnosti od mreže prihvata kompanije koja je izdala kartice za gorivo. Ovo može biti neverovatno korisno za različite flote koje zahtevaju različite vrste goriva.
  • Pojednostavljeno upravljanje troškovima – Univerzalne kompanijske benzinske kartice mogu pomoći menadžerima voznih parkova da pojednostave proces administrativnog vođenja evidencije. Sa jednom karticom, oni mogu pratiti troškove goriva za sva svoja vozila, bez obzira na marku goriva ili lokaciju. Ovo može uštedeti vreme i smanjiti administrativni posao, omogućavajući menadžerima voznih parkova da se usredsrede na druge važne aspekte svog posla.
  • Bolja kontrola nad troškovima goriva – Univerzalne kartice za gorivo za preduzeća pružaju bolju kontrolu nad troškovima goriva, pošto menadžeri voznih parkova mogu da postave ograničenja potrošnje i ograničenja za svaku karticu. Ovo može pomoći u sprečavanju neovlašćenih kupovina, smanjenju krađe i osiguravanju usklađenosti sa smernicama kompanije. Neki provajderi univerzalnih kartica za gorivo takođe nude izveštavanje o gorivu u realnom vremenu, što omogućava menadžerima voznih parkova da lakše prate troškove goriva i brzo identifikuju sva odstupanja ili anomalije.
  • Bezbednost i udobnost – Univerzalne kartice za gorivo eliminišu potrebu da vozači nose gotovinu ili kreditne kartice, što pojednostavljuje proces plaćanja i smanjuje rizik od krađe ili gubitka. Neki provajderi čak dozvoljavaju kompanijama da koriste kartice za gorivo za plaćanje putarine.
  • Poboljšan tok gotovine – Provajderi kartica za gorivo mogu ponuditi fleksibilne uslove plaćanja koji pomažu kompanijama za transport da upravljaju novčanim tokom objedinjavanjem kupovine goriva u jedan ciklus plaćanja.
  • Dodatne pogodnosti i usluge – Konačno, univerzalne kartice za gorivo često nude dodatne pogodnosti i usluge kao što su popusti na troškove vezane za vozni park, kao što su održavanje i popravke, čišćenje vozila, ili čak naknade za parkiranje preko noći. Ove uštede se sabiraju i pomažu u smanjenju troškova voznog parka i još više poboljšanju ukupne efikasnosti.

Dakle, koja je vrsta kartice za gorivo najbolja

Brendirane kartice za gorivo svakako mogu pružiti neke prednosti, a mogle bi biti bolje za neke kompanije sa manjim servisnim područjima koje su u mogućnosti da se oslone na jednu marku benzinskih stanica. Međutim, sveukupno, univerzalne kartice za gorivo pružaju veću fleksibilnost, udobnost i kontrolu nad troškovima za transportne flote svih veličina. Sa univerzalnom karticom za gorivo, menadžeri voznih parkova takođe dobijaju pristup većoj mreži benzinskih stanica, jednostavnije upravljanje troškovima goriva i bolju kontrolu nad troškovima goriva. Na kraju krajeva, univerzalne kartice za gorivo su najbolji izbor za optimizaciju troškova i poboljšanje vašeg rezultata.

Eurowag je sa vama gde god da krenete

Za kamionske i transportne kompanije koje posluju širom Evrope, jedan od najvećih faktora pri odabiru najbolje kartice za gorivo za njihove potrebe je verovatno veličina mreže prihvata koju pruža provajder. Sa preko 15.000 benzinskih stanica širom Evrope, koje nude niz goriva od standardnog gasa i dizela do vrhunskih i alternativnih vrsta goriva, Eurowag-ova mreža prihvata vas pokriva!

Vlasnici Eurowag kartice za gorivo mogu ići dalje na putu ka uspehu bez stresa zbog preusmeravanja voznog parka u potrazi za stanicom za dopunu goriva. U stvari, Eurovag može čak i da pomogne kupcima u planiranju rute pomoću EV aplikacije, dostupne na iOS-u i Android-u. Eurowag kartice za gorivo se takođe mogu koristiti za plaćanje putarine, uključujući i neke vinjete.

Lako je shvatiti zašto širom Evrope sve više flota bira Eurowag za svog pouzdanog kopilota.

Dozvolite nam da vam pomognemo da se krećete

Želite da postanete Eurowag kupac, tako da vaša kompanija može da uživa u svim gore navedenim prednostima? Olakšali smo onlajn prijavu za karticu za gorivo. Jednostavno popunite kontakt obrazac na našoj veb stranici, a mi ćemo stupiti u kontakt sa vama da razgovaramo o vašim specifičnim poslovnim potrebama i pružimo vam najbolju ponudu. Saznajte danas zašto je Eurowag jedna od najbrže rastućih platformi za integrisano plaćanje i mobilnost u Evropi.

Saznajte više o prednostima kartica za gorivo od opštih dobavljača